Werkgever lokt met uitjes, maar niet met hoger loon
Geplaatst op: 02-12-2019, 13:24:34
Hoe trek je nieuwe werknemers in een krappe arbeidsmarkt? Bedrijven leggen in vacatureteksten meer en meer de nadruk op de gezelligheid binnen hun bedrijf, met borrels, uitjes en bijvoorbeeld de pingpongtafel.
Dat blijkt uit onderzoek dat Indeed, de grootste vacaturesite van Nederland, voor De Telegraaf heeft uitgevoerd door duizenden vacatures te analyseren. Daarnaast zijn duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers ondervraagd.
In vergelijking met 2017 werd de aanwezigheid van gratis lunch op het werk in 2019 vier keer vaker benoemd. Het aantal vacatures waarin borrels op het werk worden aangeprezen is in die periode met maar liefst 90% toegenomen.
Compensatie
„Deels zijn arbeidsvoorwaarden als gratis lunch een soort compensatie voor de loongroei, die minder sterk is dan we bijvoorbeeld voor de crisis zagen”, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. „Bedrijven die de salarissen niet al te veel willen en kunnen verhogen, bieden op deze manier wat extra’s.”
Vooral jongeren hechten waarde aan borrels en etentjes met collega’s, blijkt uit het onderzoek van Indeed. Ruim 62% van de werknemers onder de 30 vindt dit belangrijk. Bij de 50-plussers is dit nog maar 44%.
Bedrijfscultuur
„De bedrijfscultuur van de werkgever is steeds belangrijker voor werknemers, en daar dragen arbeidsvoorwaarden als bedrijfsuitjes of borrels natuurlijk aan bij”, zegt Sander Poos, managing director van Indeed Benelux.
„Tegelijkertijd vervaagt de grens tussen werk en privé in toenemende mate. Dat heeft effect op het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden. Zowel in termen als kwantiteit, als de aard van de arbeidsvoorwaarden zelf”, zegt Poos.
Millennials
Een bedrijf dat zich nadrukkelijk profileert met activiteiten buiten werktijd zoals sport, uitjes en borrels, presenteert zich als een community en dat spreekt vooral jongeren aan, zegt Wilthagen. „Millennials hebben een brede belangstelling. Ze willen een baan, maar ook reizen, sporten of vrijwilligerswerk doen. In hun werk vinden ze het belangrijk dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en een netwerk opbouwen. Daar spelen bedrijven op in.”
Jongeren zijn daarmee niet per se radicaal anders dan generaties voor hen, het hoort ook bij de levensfase, zegt de hoogleraar. „Als je een eigen huis hebt, ga je salaris weer belangrijker vinden, en naarmate je ouder wordt heb je meer aandacht voor pensioen.”
Massagestoelen
Steeds meer bedrijven benoemen ook de mogelijkheden voor ontspanning in hun vacatureteksten. In vergelijking met 2017 wordt bijna 60% meer in vacatures gerept van pingpongtafels, tafelvoetbal en massagestoelen. „Zo kun je als bedrijf laten zien dat je aandacht hebt voor het belangrijke thema werkdruk”, zegt Wilthagen. „Bij ons werk je je niet een burn-out in, is eigenlijk de boodschap. Sollicitanten vinden dat steeds belangrijker.”
Ook de vergoeding voor het openbaar vervoer wordt bijna twee keer zo vaak genoemd, toegang tot het fietsplan kwam 57% vaker voor. Opvallend genoeg wordt de mogelijkheid tot het leasen van een auto maar 5% vaker genoemd dan in 2017 om werknemers te trekken.
Opleidingsmogelijkheden
Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor werknemers. Ruim vier op de tien geven aan dat dit de doorslag kan geven bij de keuze voor een baan. Het gaat dan niet alleen om borrels en massagestoelen, maar ook om bijvoorbeeld mogelijkheden om thuis te werken, een auto van de zaak of opleidingsmogelijkheden.
Voor de crisis investeerden bedrijven ook al in fitnesscentra en massages op de werkplek, dat is nu weer terug. „Maar de loonstijging van toen zien we nu niet meer”, zegt Wilthagen. „Dat komt doordat bedrijven vooral investeren in technologie. Daarnaast is de arbeidsmarkt nu flexibeler en de macht van de vakbonden afgenomen. In plaats van met hogere salarissen, trekken werkgevers nu personeel aan door het allemaal wat leuker en lolliger te maken.”
Bron: bijdrage van Marlou Visser van 2 december 2019 op www.dft.nl