Te veel betaalde premies voor het arbeidsongeschiktheidsfonds
Geplaatst op: 01-07-2025, 08:44:37
Ruim zevenhonderd bedrijven hebben zich aangesloten bij een claimactie voor te veel betaalde premies voor het arbeidsongeschiktheidsfonds. Deze premies zijn volgens de claimclub al jarenlang hoger dan noodzakelijk en zouden doorwerken als een verkapte belasting. Via een juridische procedure wordt nu gepoogd de te veel betaalde premies op te halen.
Volgens initiatiefnemer Cor Overduin zijn de belangen groot: „Sinds 2019 betalen werkgevers structureel een te hoge premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds. Dat zeg ik niet alleen, daar waarschuwden ook rijksambtenaren al voor. Per werkgever gaat het om substantiële bedragen.”
Miljarden
Volgens Overduin betaalt een werkgever met een totale loonsom van 1 miljoen euro sinds 2019 jaarlijks zo’n 15.000 euro te veel aan premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds. Voor alle werkgevers gezamenlijk loopt dat, over meerdere jaren, op tot in de tientallen miljarden.
„Voor ons zou het in de afgelopen zeven jaar gaan om zo’n 250.000 euro aan te veel betaalde premies”, zegt een directeur van een uitzendbureau, die anoniem wil blijven. „Daar schrok ik wel van, dat geld kunnen we goed gebruiken voor andere dingen. En dan zijn wij nog een relatief klein bedrijf.”
Voor het Brabantse softwarebedrijf Kweekers, dat zich ook heeft aangesloten, is het vooral een principekwestie. „Het zou mooi en eerlijk zijn als we er iets uit halen”, zegt directeur Robert Koelman. „Maar we hopen vooral dat deze premie in de toekomst niet meer wordt gebruikt als een verkapte belasting.”
Premie
In Nederland draaien werkgevers samen op voor de kosten van sociale uitkeringen, zoals de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Traditioneel gebeurt dat via een zogeheten omslagsysteem, waarbij de premie wordt bepaald op basis van de verwachte totale uitgaven. Als er in een jaar tijd naar schatting bijvoorbeeld 15 miljard euro nodig is om alle arbeidsongeschikten van een uitkering te voorzien, dan wordt de hoogte van de premie die werkgevers betalen dusdanig hoog vastgesteld dat er 15 miljard euro binnenkomt, plus een reserve om tegenvallers op te vangen.
De laatste jaren wordt er echter structureel meer geïnd dan nodig is om alle uitkeringen van te betalen: het UWV heeft inmiddels een overschot van tientallen miljarden op de balans staan. Dat is volgens de overheid slechts een papieren post: in werkelijkheid wordt de hogere opbrengst gebruikt om elders gaten in de begroting mee op te vullen.
Het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stellen dat dit sinds eind jaren negentig is toegestaan, maar de claimclub denkt hier anders over. Ook ambtenaren stelden eerder in een adviesrapport dat de arbeidsongeschiktheidspremie momenteel werkt als een verkapte belasting op het hebben van personeel.
Rechtszaak
Een juridische procedure moet nu gaan aantonen of de overheid hogere premies mag innen dan nodig is om alle arbeidsongeschikten mee te betalen. Volgens Overduin steunen zowel grote als kleine bedrijven de claimactie. Voor de ondernemers die zich reeds hebben aangesloten, volgt nu een juridische procedure. Voor andere bedrijven die zich later aanmelden, wordt er in de toekomst nog eenzelfde procedure opgestart.
Bron: bijdrage van 30 juni 2025 van Thomas van Ossenbruggen op dft.nl