Feestdag op vaste vrije dag
Geplaatst op: 24-04-2025, 11:37:52
Van Tweede Paasdag tot Tweede Pinksterdag en Bevrijdingsdag: relatief veel feestdagen in Nederland vallen dit jaar op een maandag. Een mooie verlenging van het weekend, maar hoe zit het met parttimers die maandag altijd al vrij waren? Heb je dan gewoon pech of moet je werkgever je hiervoor compenseren?
Nederland kent dit jaar elf officiële feestdagen. Als werknemer heb je geen wettelijk recht op vrij op al die dagen. Meestal is dat vastgelegd in je cao of arbeidsovereenkomst.
Als je parttime werkt kan het voorkomen dat een feestdag op een van je vrije dagen valt. Vooral werknemers die niet op maandag werken hebben pech: er is een aantal feestdagen die standaard op maandag vallen zoals Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. In Nederland werkt ongeveer de helft van de beroepsbevolking in deeltijd.
Rechtszaak
„Veel werkgevers hanteren de ’helaas pindakaas’-methode en compenseren die dag niet”, weet arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink van DAS. „Dat leek ook lange tijd te mogen en te kunnen, totdat het College voor de Rechten van de Mens (CRM) zich hierover ging buigen.”
In 2022 spande een accountmanager van een levensmiddelengroothandel in Gelderland een zaak aan. De vrouw werkte daar parttime, van dinsdag tot en met vrijdag. Omdat veel feestdagen op maandag vallen, eiste de vrouw compensatie. Het college stelde haar in het gelijk en oordeelde dat haar werkgever ’een verboden onderscheid op grond van arbeidsduur’ maakte. Volgens de mensenrechteninstelling moet een werkgever zorgen dat iedere werknemer, voltijders en deeltijders, een naar verhouding van de arbeidsduur gelijk aantal uren vrij heeft.
„Met dit oordeel in de hand kunnen werknemers naar hun werkgever stappen om compensatie op te eisen”, aldus Besselink. „Als de werkgever niet bereid is hierop in te gaan, kan de werknemer de zaak voorleggen aan de kantonrechter.” Wel wijst hij erop dat oordelen van het CRM niet bindend zijn voor een rechter. „De rechter kan hier dus van afwijken, maar dat zal niet snel het geval zijn.”
Jaarurensysteem
In vergelijkbare zaken in 2011 en 2012 kwam het CRM met eenzelfde oordeel. Een manier om het op te lossen is door een jaarurensysteem in te voeren. Met zo’n systeem krijgt elke werknemer naar rato van het aantal uren dat je per week werkt hetzelfde aantal vrije (feest)dagen. Op die manier kunnen werkgevers ongelijke behandeling voorkomen.
Besselink waarschuwt wel dat een interne regeling of cao over dit onderwerp tot een andere uitkomst kan leiden. Ook geldt er een verjaringstermijn van vijf jaar.
Bron: bijdrage van 23 april 2025 van Joost Spijker op dft.nl