Uw salaris-
administratie
goed geregeld?

Neem contact op

Intermedis A & A

Verlof voor uw kind

Geplaatst op: 09-09-2022, 10:24:05

Op 2 augustus 2022 ging de nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof in. En dat is niet de enige verandering in de verlofregelingen. Reden voor ons om deze eens op een rij te zetten.

Er zijn veel meer verlofregelingen voor ouders met kinderen dan de meeste mensen weten. Elke regeling kent zijn eigen voorwaarden. We geven een handig overzicht voor (aanstaande) ouders.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Het zwangerschaps- en bevallingsverlof is er (uiteraard) voor de moeder. Zwangerschaps- en bevallingsverlof geldt voor werknemers, zelfstandigen en uitkeringsgerechtigden (WW, Ziektewet of WGA). Het verlof duurt in totaal minimaal 16 weken en moet uiterlijk 4 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Na de bevalling bestaat recht op minstens 10 weken betaald verlof. Werknemers zijn verplicht 6 weken aaneengesloten bevallingsverlof op te nemen. De resterende weken mogen zij, in overleg met de werkgever, over een periode van 30 weken, flexibel opnemen. Bij werknemers loopt de uitkering via de werkgever. Zelfstandigen en uitkeringsgerechtigden moeten de uitkering zelf aanvragen bij het UWV. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van het dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). De uitkering voor een zelfstandige is nooit hoger dan het bruto minimumloon. Zelfstandigen mogen tijdens deze uitkering wel werken.

LET OP: De term dagloon komt u vaker tegen in dit artikel. Dit dagloon is aan een maximum gebonden. Het maximum dagloon is € 232,90. Lees ook het roodomrande kader.

Geboorteverlof
Geboorteverlof (ook wel vaderschapsverlof, partnerverlof of kraamverlof genoemd) is er voor de partner van de moeder. De partner moet geboorteverlof opnemen binnen 4 weken na de geboorte. Zij hebben recht op 1 werkweek volledig doorbetaald verlof. Werkgevers krijgen hiervoor geen geld van het UWV. De uren die u vrij nam vanwege de bevalling tellen hierbij niet mee. Die worden ook doorbetaald als calamiteiten- of kortverzuimverlof. Dga’s, alfahulpen en zelfstandigen hebben geen recht op betaald geboorteverlof.

TIP: U komt ook in aanmerking voor verlof als u een kind adopteert of een pleegkind in huis neemt en werknemer bent.

Aanvullend geboorteverlof
Aanvullend geboorteverlof is voor de partner van de moeder. De partner kan 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof aanvragen. Werkt de partner 32 uur per week? Dan is het aanvullend geboorteverlof 160 uur. De partner moet dit in de eerste 6 maanden na de geboorte opnemen. Aanvullend geboorteverlof was er alleen voor werknemers. Sinds 2 augustus 2022 komen ook dga’s, alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen voor aanvullend geboorteverlof in aanmerking. Zelfstandigen hebben geen recht op betaald aanvullend geboorteverlof. De uitkering aanvullend geboorteverlof is 70% van het dagloon voor werknemers. Werknemers kunnen dit via hun werkgever regelen. Voor dga’s, alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen is de uitkering gebaseerd op 70% van het minimumloon. Zij kunnen de uitkering aanvragen bij het UWV. De partner kan alleen aanvullend geboorteverlof opnemen als deze eerst een week geboorteverlof neemt. Ook dga’s en alfahulpen moeten die week geboorteverlof opnemen. Deze week is ‘voor eigen rekening’. Zij kunnen geen uitkering aanvragen.

Ouderschapsverlof
Iedereen die een kind opvoedt, kan ouderschapsverlof opnemen voor de zorg voor een kind jonger dan 8 jaar. Dat kan zowel door de vader als door de moeder (en ook door een anderen die een kind opvoeden en verzorgen). Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Wie 24 uur per week werkt, heeft recht op 634 uur ouderschapsverlof. Tot voor kort was dat in principe onbetaald tenzij dat in een cao anders was geregeld. Sinds 2 augustus hebben ouders door een nieuwe Europese richtlijn recht op 2 maanden betaald ouderschapsverlof. Daardoor krijgen ouders maximaal 9 van de 26 weken betaald ouderschapsverlof. Voorwaarde voor betaling is dat deze weken in het eerste levensjaar worden opgenomen. Tijdens het betaalde verlof ontvangen ouders in loondienst 70% van het dagloon. Werknemers kunnen dit regelen via hun werkgever. De werkgever krijgt hiervoor een bedrag van het UWV. Bij dga’s en alfahulpen is de uitkering gebaseerd op 70% van het minimumloon. Zij kunnen zelf de uitkering aanvragen bij het UWV. Zelfstandigen hebben geen recht op betaald ouderschapsverlof.

TIP: Was een kind op 2 augustus jonger dan 1 jaar? En werkten de ouders op dat moment als werknemer? En is nog niet al het ouderschapsverlof opgenomen? Dan kunnen zij ook gebruik maken van de regeling voor betaald ouderschapsverlof!

Zorgverlof
Behalve de hiervoor genoemde verloven voor jonge kinderen kunnen werknemers ook betaald zorgverlof opnemen wanneer iemand in hun omgeving (bijvoorbeeld een broer, zus, grootouder, kleinkind of huisgenoot) ziek is (geworden) of langere tijd hulpbehoevend is. Dit verlof kan dus ook gebruikt worden voor de kinderen. Voor de eerste ziektedag geldt dan het ‘calamiteiten- en kortverzuimverlof’. De werkgever betaalt het salaris op deze dag door. Daarna geldt het ‘kortdurend zorgverlof’ als u de enige bent die zorg kan geven. Dit verlof is maximaal 2 weken per 12 maanden. En dan is er nog het ‘langdurend zorgverlof’ voor situaties die langer duren of als er sprake is van levensbedreigende ziekte. Dit verlof is maximaal 6 weken per 12 maanden. Tijdens kortdurend zorgverlof betaalt de werkgever 70% van het salaris door, maar tenminste het minimumloon. Bij langdurig zorgverlof heeft u geen recht op doorbetaling.

LET OP: Staan er andere afspraken in een cao over het zorgverlof, dan zijn die van toepassing, ook als die ongunstiger zijn.

Let op uitkering en toeslag
Tijdens de verlofperiode wijzigt uw inkomen. Dat kan ook gevolgen hebben voor uw recht op een toekomstige uitkering, bijvoorbeeld een WW-uitkering. Laat u dus goed infomeren (zie het roodomrande kader). Ook heeft een ander inkomen gevolgen voor uw toeslagen. Die kunnen hoger worden. Of u heeft er opeens wel recht op terwijl dat eerder niet het geval was. En tenslotte is het ook verstandig om het gewijzigde inkomen door te geven aan de Belastingdienst als u een voorlopige aanslag inkomstenbelasting ontvangt.

Regelingen in bijzondere situaties of in cao’s

Voor bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij meerlingen, het overlijden van het kind of bij ontslag zijn er speciale regels. In sommige cao’s is een hogere of langduriger uitkering afgesproken dan in dit artikel staat. Meer informatie vindt u op www.uwv.nl > kind krijgenwww.rijksoverheid.nl en bij uw werkgever of vakbond.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van september 2022

Ga terug naar de vorige pagina