Goed nieuws voor werknemer: loonzakje nu echt voller
Geplaatst op: 02-01-2020, 09:43:54
Werknemers lijken eindelijk te gaan profiteren van de economische groei. De cao-lonen zijn het afgelopen jaar gestegen met 2,5%. Dat is de grootste stijging in de laatste tien jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag naar buiten brengt. En het feestje gaat nog wel even door.
Sinds de tweede helft van 2017 loopt de cao-loonstijging vrijwel elk kwartaal op. De werknemers in de horeca en de waterbedrijven en afvalbeheer hadden vorig jaar met 3,1% de hoogste loonstijging, gevolgd door het openbaar bestuur en overheidsdiensten (2,9%), de verhuur en handel van onroerend goed (2,8%), de gezondheidszorg (2,8%) en de industrie (2,6%). De laagste loonstijgingen zijn terug te zien in de financiële dienstverlening (1,8%) en de bedrijfstak informatie en communicatie (1,6%).
’Trend zet door’
Werkgeversvereniging AWVN kijkt vooral vooruit en ziet dat de loonstijging doorzet. „Er was nog even sprake van een kleine stagnatie, maar voor de cao’s die in december zijn afgesloten ligt de loonstijging op ruim 3%. En die lijn zet dit jaar door”, zegt een woordvoerder. „We hebben altijd aangegeven dat er een vertraging in de loongroei zit van een tot anderhalf jaar. Dat is nu zichtbaar.”
Ook CNV-voorzitter Piet Fortuin ziet dat de lonen sinds de zomer stijgen. „We gaan de goede kant op. De curve loopt door en we zien dat de loonstijging in nieuwe cao’s boven de 3% ligt. Wij verwachten dat die ontwikkeling dit jaar doorzet.”
Akkoord na conflict
De AWVN constateert dat de cao-onderhandelingen het afgelopen jaar langer duurden vanwege de looneis van 5% die vakbond FNV hanteert. „Ik noem het eerder een wens die veel aandacht opeist, waardoor de onderhandelingen langer duren. Dat was vooral in de publieke sector het geval. Maar we hebben een paar cao’s gehad waar een conflict ontstond, maar ook daar liggen er inmiddels akkoorden. Het aantal cao’s dat wordt afgesloten blijft daarmee op niveau.”
Knokken
Volgens cao-coördinator Zakaria Boufangacha van de FNV is het nog steeds broodnodig dat er aan cao-tafels hard wordt geknokt voor een forse loonsverhoging. „De lonen die wij in de 264 cao’s tot december hebben afgesloten zijn met gemiddeld 3,2% gestegen. Dat is bijna een procentpunt hoger dan cao’s waar de FNV niet voor tekende. Daar bedroeg loonstijging een kleine 2,3%.”
Boufangacha benadrukt dat het niet vanzelfsprekend is dat werkgevers over de brug komen. Hij verwijst daarbij naar de supermarkten en drogisterijketen Etos, waar nieuwe cao-conflicten zijn. „Daar zien we dat werknemers nog steeds te weinig profiteren van de economische groei, vooral als je dat afzet tegen de inflatie.”
In 2018 stegen de lonen veel harder dan de prijzen, maar een jaar later stijgen de prijzen juist iets harder: 2,5 om 2,6%, blijkt uit de CBS-cijfers.
De cao-coördinator zegt verder dat er onder werkenden steeds meer bewustwording komt. Dat is vooral terug te zien bij de werknemers van het distributiecentrum van Etos in Beverwijk. Vaste medewerkers en uitzendkrachten staken nu al tien dagen op rij en zetten hun acties dit jaar onverminderd door.
„Deze mensen hebben er jarenlang nauwelijks iets bij gekregen. Zij zien dat ze daarom actie moeten ondernemen.
Bron: bijdrage van Ertan Basekin van 2 januari 2019 op www.dft.nl