Loondoorbetaling bij quarantaine na vakantie
Geplaatst op: 19-07-2021, 09:44:16
De medewerker die op vakantie gaat naar een land met code rood of oranje, moet na terugkeer in quarantaine. Hoe zit het dan met loondoorbetaling? Mag de werkgever het loon stopzetten als een medewerker op vakantie gaat naar een gebied met code rood of oranje, en na terugkeer niet kan thuiswerken tijdens zijn quarantaine?
Moet de werkgever het loon doorbetalen als uw medewerker in quarantaine zit?
- Loondoorbetaling
De vakantieganger hoeft na terugkeer uit een land met een kleurcode groen of geel niet in quarantaine. Een verandering van de situatie tijdens zijn vakantie waardoor hij na terugkeer toch in quarantaine moet, ligt niet binnen de risicosfeer van de medewerker. De werkgever zal dan het loon moeten doorbetalen als de medewerker wegens de quarantaine niet kan werken. - Geen loondoorbetaling
De medewerker die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of oranje, weet dat hij geacht wordt/verplicht is om na terugkeer in quarantaine te gaan. Dit betekent dat hij dan niet kan werken, tenzij hij thuis kan werken. Omdat de medewerker dit op voorhand al wist, kan gesteld worden dat de oorzaak van ‘geen arbeid kunnen verrichten’ binnen zijn risicosfeer ligt. Dit betekent dat hij tijdens de quarantaineperiode geen recht op loon heeft als hij dan zijn werk niet kan doen.
Vanuit huis werken
Bij thuisquarantaine ontstaat een verschil tussen medewerkers die hun werk vanuit huis kunnen verrichten en medewerkers die dat niet kunnen. Kan een medewerker wel vanuit huis werken, maar staat de werkgever dit niet toe? Dan kan de werkgever moeilijk hardmaken dat de reden dat de medewerker zijn werk niet verricht, binnen de risicosfeer van de medewerker ligt. In deze situatie heeft de medewerker gewoon recht op loon.
Gevolgen voor medewerkers bij reizen naar risicogebieden
Het is noodzakelijk om medewerkers vooraf schriftelijk te wijzen op de gevolgen die de werkgever wilt verbinden aan (vakantie)reizen naar een land met code geel of rood/oranje. Wat zijn de consequenties als de medewerker vervolgens vanwege quarantaine (of om andere redenen) zijn arbeid niet kan verrichten?
Mag werkgever vragen naar het vakantieland?
Als werkgever mag u uw medewerkers vragen of zij naar een gebied met code oranje of rood zijn geweest. U vraagt dan immers niet om medische gegevens. U heeft een gerechtvaardigd belang omdat u als werkgever de (wettelijke) zorgplicht voor medewerkers en/of klanten moet nakomen, ondanks het feit dat een bevestigend antwoord negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de medewerker. Het is daarom wel belangrijk dat u het beleid op dit punt vooraf van te voren bekendmaakt.
Disclaimer: Let op, de overheidsbesluiten rond de coronamaatregelen worden regelmatig aangepast. Daardoor bestaat het risico dat dit bericht (16.07.2021) wordt ingehaald door de actualiteit. Blijf daarom zelf de nieuwste ontwikkelingen en besluiten goed volgen.