Werken in hitte
Geplaatst op: 16-06-2021, 10:12:21
Het wordt vandaag zeer warm in Nederland. Het kwik gaat richting de dertig graden en mogelijk zelfs daarover heen. In meerdere sectoren betekent dat oppassen voor werknemers – én voor werkgevers.
Vijf vragen en antwoorden over wat wel en niet mag bij deze temperaturen.
Klopt het dat ik in de hitte minder productief ben?
Waarschijnlijk wel. Volgens arbodienstverlener ArboNed gaat je productiviteit bij elke graad boven de 25℃ met 2% achteruit. Je concentratie neemt ook af, de kans op ongelukken neemt toe. Doe dus ook wat rustiger aan, en probeer niet ’oververhit’ te raken.
Wanneer is het te warm om te werken?
Dat kun je helaas niet aan een thermometer aflezen. In de wet staan geen absolute temperaturen waarboven werk moet worden stilgelegd. Maar vuistregels zijn er wel. Doe je zwaar werk in de buitenlucht, dan mag de temperatuur niet hoger komen dan 25℃, of 26℃ als er een windje staat of er een ventilator draait. Voor kantoorpersoneel kun je je houden aan een maximum (binnen)temperatuur van 28℃. De belangrijkste regel blijft dat de gezondheid en de veiligheid van de werknemer niet in gevaar mogen komen.
Mag ik ’zonvrij’ nemen?
Niet zomaar. Werk weigeren mag pas als je gezondheid eronder dreigt te lijden. Als het ’s middags ruim dertig graden wordt, en je moet werken onder de brandende zon, dan moet je werkgever maatregelen nemen om te voorkomen dat je door de hitte bevangen wordt of flink verbrandt. Pas als je werkgever dat niet doet, en er direct gevaar dreigt voor je gezondheid, mag je je werk stilleggen. Overigens zijn er cao’s waarin wél duidelijke hitteregels staan. Dakdekkers mogen vanaf 40℃ met behoud van loon thuisblijven, meldt arbeidsrechtjurist Pascal Besselink (DAS).
Wat voor maatregelen moet mijn werkgever nemen?
Dat kan van alles zijn. Bouwvakkers zullen bij hitte extra vroeg beginnen, en misschien aan het einde van de middag na een lange lunchpauze in de schaduw nog even werken. Andere werknemers maken wellicht wat minder uren, of nemen een paar keer extra pauze. Een werkgever kan zorgen voor schaduw (of zonnebrand voor personeel) op plekken waar normaal de zon fel schijnt en je risico loopt op verbranding, en kan in de gaten houden of je wel genoeg drinkt. Alles bij elkaar moet je werkgever dus wel wat meer regelen dan een paar ijsjes om drie uur ’s middags.
Wat als mijn werkgever geen maatregelen wil nemen?
Vakbond FNV heeft een handige werkklimaat app. Die kun je raadplegen om te zien of je inderdaad onder gevaarlijke of ongezonde omstandigheden werkt. Als die uitwijst dat werken niet goed voor je is, kun je met collega’s optrekken om je werkgever alsnog op andere gedachten te brengen. Stap naar je vakbond, of naar de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie). Die kan je werkgever bevelen om het werk stil te leggen, maar ook verlangen dat je gewoon weer aan het werk gaat.
Bron: diverse internet